Ulaganje u Nekretnine

investiranje u nekretninu

Da li ste ikada razmišljali o dodavanju ulaganja u nekretnine svom portfelju ulaganja? Iz našeg iskustva većina investitora je previdela ovaj moćni alat za ulaganje koji može pomoći u postizanju većih prinosa od proseka uz manji rizik. Razlog? Ulaganje u nekretnine se dozivljava kao praktična vrsta ulaganja “uradi sam”.

Često čujemo potencijalne investitore da kažu: “I ranije sam razmišljao o ulaganju u nekretnine, ali to su podstanari, porezi, telefonski pozivi kasno u noć, radna mesta… Ovo vazi za ulaganje u porodicnu nekretninu jer ekonomija obima nije dovoljno velika da zaposli kompetentno upravljanje nekretninom. Takođe, troškovi popravaka i održavanja se ne uzimaju u obzir pri izračunavanju povrata ulaganja.

Međutim, ulaganje u stanove, popravke i održavanja, zajedno s upravljanjem imovinom, ugrađeni su u analizu koja vam daje tačniju sliku povrata ulaganja. Takođe ne morate brinuti o svakodnevnom vođenju stambenog kompleksa ako imate nadležnu kompaniju za upravljanje nekretninama koja za vas obavlja ove dugotrajne poslove.

investiranje u nekretninu

Ulaganje u nekretnine takođe je odlična zaštita od inflacije. S današnjom financijskom politikom Srbije, gotovo je nemoguće da inflacija u bliskoj budućnosti ne podigne svoju ružnu glavu. Kada imate fiksni dug, poput hipoteke na stambenom kompleksu (što je vaš najveći trošak), vaša uplata ostaje ista. Vrednost stambenog kompleksa će porasti, stanarine će se povećati, ali vaši najveći troškovi ostaju isti povećavajući vašu profitnu maržu i povrat ulaganja.

Osim gore navedenog, možda je najbolji razlog za ulaganje u nekretnine to što se nekretnine trenutno prodaju. Kao što svi znaju, najbolje vreme za kupovinu je kada su cene niske. Brojni su pokazatelji da smo trenutno na dnu poslovnog ciklusa. Uparite ovo sa rekordno niskim kamatama i možda neće biti bolje vreme nego sada za ulaganje u nekretnine.

Još uvek niste ubedjeni? Da li ste znali da je 10% Forbesovih 400 najbogatijih Amerikanaca steklo svoje bogatstvo direktno putem nekretnina? Ono što članak ne spominje je koliko nekretnina poseduju ostali milijarderi na svetu. Takođe se procenjuje da je 90% svih milionera u svetu svoje bogatstvo sticalo putem nekretnina. Samo ovo je jak slucaj za dodavanje ulaganja u nekretnine vašem portfoliju imovine.

Leave a comment

Your email address will not be published.